Продължение на бюлетина на DaHar

21 November, 2013

 

Мастер клас- важен момент от проекта- Вуковар, 5 март 2013 г.

Управителният комитет на проекта DaHar се срещна за втори път в източно славянския град Вуковар, за да направи оценка на извършените дейности и да се обсъдят останалите задачи.

Сегашната ситуация се обобщи от Máté Győri технически мениджър в проекта. Той информира участниците, че всички проучвания на текущото състояние и лабораторните срещи са успешно приключили и свързаните професионални документи са също завършени. В момента интегрираната стратегия, включваща пет генерални планове, е в процес на изграждане, а местните планове за действие, съобразени със засегнатите пристанища, са изготвени.

Тестът за изграждане на речните информационни услуги (RIS) също е в ход. Настройката за използване на сателитна технология позволява на корабите да споделят взаимно данни, които са от значение за безопасността на движението, което прави навигацията по-сигурна и намалява зависимостта от метеорологичните условия.

Срещата обхвана също и текущи задачи, включително управлението на забавянето на някои елементи, установяване на контакт с лидери и местни ръководители на засегнатите области, както и намаляването на бюджета. Участниците направиха преглед на междинния доклад и настоящата финансова ситуация на проекта, като завършиха събитието с обсъждане на възникналите въпроси.

След събитието на Мастер класа и на Управителния комитет се проведоха тематични срещи на групите, на които бяха обсъдени докладите и плановете за действие. Основни теми на разговор отвъд предстоящите задачи на проекта (финализиране на мастер плановете, организиране на Форуми за подкрепа, изготвяне на местни планове за действие, подготовка на представянето в Брюксел пред ЕС) включиха основните заключения от Мастер класовете със специален акцент върху въпросите за навигацията, необходимите национални и международни мерки, възможностите, инвестициите в инфраструктурата и други организационни задължения.

Ботон Залма /Botond Szalma/, председател на Мастер класа, е казал, че най-важното развитие е това, че оценките са приключили. При преглед на резултатите, се оказа, че състоянието на вътрешните пристанища е оценено като посредствено, тъй като инфраструктурните характеристики са по- слабо ефективни от тези, които икономическата среда изисква. Това заключение не дойде като изненада за експертите, при все това събраната и класифицирана информация ще бъде необходима  за създаването на много по-подробен преглед на текущото състояние. Съставеният пакет от документи по време на проекта DaHar може да означава значителен скок, ако подходът е правилен и необходимите финансови ресурси са на разположение.

Според Szalma развитието на препоръките от Мастер плановете би могло да означава решения за проблемите на пристанищната инфраструктура, което ще продължи десетилетия. Движението по Дунав може да бъде плавно, управлявано от тези пристанища, без инсталиране на нови, разположени близо до сушата проекти. Осигуряването на условия за навигацията (най-малко 2,5 м дълбочина през 330 дни в годината), които са в съответствие с препоръките на Дунавския Комитет, е ключов въпрос. Ако това изискване е изпълнено - големи инвестиции и строителство на язовири и водоеми са необходими - товарооборотът на реката може да се увеличи с 30-40%, да не говорим за допълнителни предимства в управлението на водите и производството на енергия.

Знаете ли,че...?

·  че делтата на Дунав е най-голямата по рода си в Европа? Нейната 3446 km ² площ е над шест пъти по-голяма от Будапеща.

·  че Истрос - името на реката, използвани в Древна Гърция - означава бързо, бързо течаща?

·  че един от най-необикновените острови на река Дунав е Ada Kaleh? Разположен в близост до Железни врата, островът е бил населен с предимно турска общност до 20-ти век. Ada Kaleh - и неговата джамия - стават жертва на изграждането на язовирната стена Железни врата и са потопени в реката.

·  че най-големият остров на река Дунав е Csallóköz (неговата площ е 1886 кв. км, разположен между река Дунав и Little VAG- Дунав), а най-гъсто населеният е Csepel Island (част от Будапеща с неговите 170 000 жители)?

·  че има само три обществени мостове на Железни Врата на река Дунав? Приблизителрно 300 км българско -румънската граница разполага само с два, на Моста на дружбата между Гюргево и Русе и новопостроеният между Видин и Калафат.

·  че покрай реката минава 2875 км велосипеден път от Донауешинген/Donauschingen/ до Черно море? Той е дълъг 2875 km.

·  че първият парен кораб, плуващ по разписание по Дунав, е започнал своето пътуване на 16 юли 1820? Въпреки това, поради недостатъчния брой пътници, е спрян през ноември.

·  че наличието на постоянен транспорт (канал Рейн-Майн-Дунав) е разработен, за да свързва Северно море с Черно море?